Läsfrämjande insatser för alla vuxna!

På sistone har jag funderat mycket över barns och ungas läsning. Jag har mött skolledare, lärare och lärarutbildare. Alla har vi varit överens om att det är viktigt med läsfrämjande insatser för barn och unga och därför känns det riktigt skoj att Statens medieråd har kunnat se en trendbrott i barns och ungas läsning (rapporten publiceras i sin helhet i samband med Bokmässan i Göteborg) - fler barn och unga läser allt mer och de som inte läser alls blir färre. Hurra!


Hämtad från Sammanfattning av Ungar & medier 2023, Statens medieråd

Men nu börjat det verkligt hårda arbetet. Nu måste vi alla hålla i och hålla ut! Vi måste fortsätta arbeta med alla de läsfrämjande insatser som är påbörjade parallellt med att vi iscensätter nya. Vi måste också börja tänka hur vi vuxna signalerar att läsningen är viktig. Det räcker inte med att vi säger det till varandra, att vi skriver in det i våra årshjul eller att vi poängterar det för våra barn eller elever. Vi måste verkligen VISA att läsningen är viktig. Att sitta med mobilen eller paddan i handen signalerar inte läsning, även om det kanske är just det vi gör där och då. Istället behöver vi visa att vi läser genom att läsa den tryckta boken, den tryckta tidningen eller den tryckta tidskriften. Kanske låter det "gammeldags" men vad gör det om det får våra barn och unga att bli läsare? 

Jag tror också att vi måste ta med oss boken, tidningen eller tidskriften in i våra klassrum eller till köksbordet eller soffan. Vi måste berätta om vår egen läsning för våra barn och unga, kanske läsa ett avsnitt högt eller ställa en fråga i förhållande till det vi läst. Vi vet ju att barn inte gör som vi säger åt dem att göra utan de gör så som vi själva gör. De härmar och tar efter. 

Vi behöver alla bli läsande förebilder och kanske är det precis så som Lotta Ohlsson skrev på DN för en knapp vecka sedan att "Även vuxna behöver läsfrämjande åtgärder" Jag är gärna med på ett hörn i arbetet med att ta fram just läsfrämjande insatser för alla vuxna. Kanske är det ett arbete som kan påbörjas under Bokmässan i Göteborg denna vecka. Vi får väl se! Så länge kan jag passa på att visa min läsning. Det är Dorléans En nattpromenad en bilderbok vars omslag väcker många frågor och tankar hos mig. 


En nattpromenad är utgiven av Lilla Piratförlaget.


Kommentarer

Populära inlägg