Sommarläsning 2022!

För en del har sommarlovet nu börjat. För andra börjar det inom kort. Här hemma planerar vi just nu för vår sommarläsning. Vi har bestämt att vi ska läsa minst 20 minuter varje dag, hela sommaren. Min uppgift är att ta fram ett "lässchema" och reservera böcker efter familjens önskemål. Jag brukar varje år göra olika lässchema och så här blev årets.


Det är ett enkelt lässchema där man fyller i datum, bokens titel och hur många minuter man har läst. Vill du ha ett eget ex kan du ladda ner det härifrån, https://drive.google.com/file/d/1u509Hi8t8xsOAGfFMFxjqt1XwyWLt-Ye/view?usp=sharing

Hos oss har vi för andra året i rad "läsbonus". Läser man mer än sina 20 minuter kan man få mer tid framför datorn, för just datorn (eller mobilen) är något som barnen gärna skulle vilja sitta vid dagarna i ända. Vi behövde hitta ett sätt att styra upp skärmtiden och detta blev vårt sätt. Det passar inte alla men kanske en del. Vi har också bestämt att man måste ha läst innan man får sätta sig framför sin skärm. På så sätt glöms läsningen inte bort. 

Varför ska man då läsa varje dag, hela sommaren? Svaret är egentligen enkelt...för att inte tappa sin läsning. Ibland talas det om summer reading loss, alltså att barn som inte läser under sommaren tappar i läshastighet och läsflyt. Just därför är det bra att läsa. Genom läsningen utvecklas läshastigheten, läsflytet och också ordförståelsen.

Hur kan man då göra för att skapa läsrutiner under sommaren? Att involvera hela familjen i läsningen kan vara ett sätt. Att få se syskon och vuxna i sin närhet läsa kan göra att man själv också vill läsa. Att läsa en och samma bok och sedan samtala om den kan vara ett annat sätt. Att besöka biblioteket för att låna böcker och delta i sommarsatsningen som Sommarboken kan vara ett tredje. Viktigt blir också att barnet får hjälp med att hitta böcker som kan passa. Är man en ovan läsare kan bibliotekets utbud kännas överväldigande. Det blir lite som att försöka hitta en nål i en höstack. Att få boktips av äldre syskon, klasskompisar, lärare och bibliotekarier kan därför vara en hjälp. Man kan också se till att plocka hem Barn- och ungdomsbokskatalogen från det lokala biblioteket (den är gratis) eller läsa den digitalt direkt från Kulturrådets hemsida. I katalogen finns ett urval av de barn- och ungdomsböcker som getts ut i Sverige under det senaste året. 

Jag hoppas nu att du också får tid att läsa. Dela gärna med dig av vad du läser eller hur du gör för att få dina barn eller elever att läsa under sommaren. Du får gärna kommentera mitt inlägg!


PS. I mitt nästa blogginlägg ska jag dela med mig av några böcker för sommarläsningen 2022. Missa inte det! DS.


***


För den som vill fördjupa sig om summer reading loss kommer här några förslag på artiklar:

https://www.researchgate.net/publication/343451686_Summer_reading_loss

https://scholar.harvard.edu/jameskim/publications/effects-summer-reading-low-income-children%E2%80%99s-literacy-achievement-kindergarten

https://www.researchgate.net/publication/328735259_Getting_to_Work_on_Summer_Learning_Recommended_Practices_for_Success_1st_Ed

Kommentarer

Populära inlägg