Stargate, Flickan och kråkan och Den lilla flickan med svavelstickorna

Ibland läser man en bok och blir klubbad. Texten gör något med en som läsare. Den får en att känna, reagera och interagera. Man går i dialog med texten. Så var det när jag läste den korta romanen Stargate. En julberättelse av norskan Ingvild H. Rishøi. 

https://www.floforlag.se/https-www-floforlag-se/stargate-en-julberattelse/

Boken handlar om Ronja som bor med sin pappa och sin storasyster Melissa i stadsdelen Tøyen i Oslo. Det närmar sig jul. Ronjas pappa har än en gång blivit arbetslös och Melissa får ta över hans arbetsuppgift, sälja julgranar. Ronja som vill vara där storasystern är börjar sälja kransar och julkärvar ”till förmån för fattiga barn”. Pappa i sin tur hänger på stamstället Stargate. Att dricka öl är det han klarar allra bäst. Ronja drömmer och hoppas. Hon vill så gärna att allt ska vara bra men riktigt så enkelt är inte livet.


Strax efter min läsning hörde jag Timbuktus version av Mikael Wiehes Flickan och kråkan och genast började min lärarhjärna arbeta. Här är två texter – en kortroman och en låttext. De behandlar delvis samma tematik men utifrån två helt olika perspektiv. Rishøi har ett tydligt barnperspektiv medan Wiehe ser med en vuxens ögon på barnet. Tänk att få läsa dessa två texter, samtala om dem och jämföra dem. Vad får vi veta om flickan/flickorna i de två texterna? 

Efter ett tag kan också H C Andersens saga Den lilla flickan med svavelstickorna lyftas in i undervisningen. Den kan man läsa på danska via denna länk https://www.andersenstories.com/da/andersen_fortaellinger/den_lille_pige_med_svovlstikkerne   eller lyssna på via denna länk https://urplay.se/program/180283-hc-andersen-den-lilla-flickan-med-svavelstickorna 

Precis som Stargate handlar H C Andersens saga om bland annat fattigdom och utsatthet och kanske är det till och med så att man kan se Stargate som en modern version av Den lilla flickan med svavelstickorna. Vad säger eleverna? Låt dem samtala med varandra, leta ledtrådar i texterna och avsluta med en individuell skrivuppgift utifrån frågan "Kan Stargate ses som en modern tolkning av Den lilla flickan med svavelstickorna?". 


Ja, så gick mina tankar efter läsning och efter att ha hört Timbuktu på radion. Tänk vad en bok kan göra med en! Vilka tankar väckte Stargate efter din läsning? Dela gärna med dig!




Kommentarer

Populära inlägg